Nattfari Islandshästförening firade 30-års jubileum 2010. Marie Löwental som då var ordförande skrev ett fint tal till jubileét som hölls och låter oss alla läsa det och känna av stämningen medan vi får med oss Nattfari`s historia.
Tack Marie!

 
Jubileumstal Náttfari 30 år
Ärade Náttfarimedlemmar, ärade gäster. Varmt välkomna till denna jubileumsfest!
 
Som ordförande i Náttfari har det hamnat på min lott att sammanfatta de 30 år som gått sedan vår förening bildades. Ett sådant uppdrag är en stor ära men också ett stort ansvar eftersom jag själv bara varit ordförande i några få år och medlem bara i dryga 10 år.
 
Så innan jag fortsätter min lilla reflektion vill jag passa på att presentera de här inne som varit ordförande i Náttfari tidigare år: Heléne Blom: 88-89 samt 91-92;  Pia Paulsén Hawée: 90; Roger Kjellberg: 93-94.               Ni får rätta mig om jag säger något galet! J
 
Náttfari, som är döpt efter hingsten och avelsmatadoren med samma namn, smög igång under 1980. Basen var ett gäng entusiaster från en stallklubb i Vittulsberg utanför Uppsala och det var 13 personer som drog igång det hela vid ett möte den 12 september 1980. Det formellt konstituerande sammanträdet i Náttfaris första styrelse hölls sedan den 13 december och i slutet av året uppgick medlemsantalet till 32 personer.
 
Den första officiella tävlingen som Náttfari anordnade var redan i juli 1981 och då fixade man till en ovalbana (lite snabbt och käckt) på grusplanen bakom dåvarande Akademistallet – 20 ekipage deltog.
 
Mycket är sig likt sedan dess: populära aktiviteter återkommer genom åren, t ex tappskokurser, foderföreläsningar, föreläsningar om avmaskning och ridkurser. Men mycket har också förändrats sedan tiden på grusplanen bakom akademistallet.
 
Sedan starten har Náttfari varit med och arrangerat SM, vi har haft world-rankingtävlingar och vi har haft Istölt-Elit på Studenterna som verkligen placerade Náttfari på Islandhästsveriges karta och som blev tongivande för den nya inofficiella tävlingstrenden.
 
Och jag tror att Upplandsmästerskapen som vi anordnade tillsammans med Freyfaxi i våras hade högsta deltagarantalet vi någonsin haft på en tävling.
 
Men självklart är det inte bara tävlingar som är avgörande för en förenings framgång. Genom åren har vi också haft mängder av aktiviteter för att förvissa oss om att vi når bredden i föreningen. Clinics och föreläsningar, SIF-utbildningar, gårdsbesök – listan kan göras lång.
 
Det enda jag kan tycka att vi inte riktigt lyckats med, är att få ungdomssidan att växa tillräckligt, så det får vi jobba vidare på.  
 
Idag är vi ungefär 150 medlemmar och genom åren har vi, med överskott från tävlingar och aktiviteter, lyckats få en stabil och god ekonomi i föreningen. Och vi har nu en kassa som vi inte behöver skämmas för.
 
Så summa summarum är det en välmående 30-åring vi firar idag! En mogen ungdom som jag hoppas ska leva gott i minst 30 år till.
 
Innan vi höjer våra glas för 30-åringen, så vill jag passa på att presentera de styrelsemedlemmar som är här ikväll – och jag vill uppmana er alla att berätta för oss om ni har uppslag och idéer för att säkra 30-åringens fortsatta framgång och välmående: (Alla ställer sig upp och jag säger namnen.)
 
Och nu, ett fyrfaldigt leve för 30-åringen – Náttfari leve  – hipp hipp…
Hingsten och föreningen Náttfari
(ett ”skojtal” som även visas med fotot på Náttfari på väggen + domarkommentarerna därtill, dvs det fetstilta nedan)
 
Jag tänkte vi skulle reflektera lite över hingsten och avelsmatadoren som lånat oss sitt namn Náttfari – som för övrigt betyder ”han som far i natten”. Náttfari föddes 1970 och fick på avelsbedömningen på Landsmot 1978 den högsta bedömningen någonsin för ridegenskaper med en total på 9,08 – ett rekord som stod sig ända till 1994.
Onekligen en schysst kuse på sin tid. Undrar om man skulle kunna jämföra hingsten Náttfari med föreningen Náttfari?
Vi kan väl ta och kika på domarnas beskrivning av hingsten Náttfari:
Finbyggd och rimligt välbyggd häst
Tja föreningen är nog rätt välbyggd – känns stabil, tycker jag. 30 år och fortfarande rena ungdomen.
Stark vilja
Absolut – vill vi något så kan vi försätta berg, så är det!
Samarbetsvillig och med utmärkt lynne
Yepp, samarbete gillar vi! Med grannföreningar, med SIF, kommunen, med våra sponsorer,..ja listan kan göras lång!
Och lynnet är det inget fel på – man behöver bara lyssna på vad alla nöjda ekipage säger om våra fantastiska funktionärer och den härliga stämning som är på våra tävlingar.
Ridegenskaper med rumsliga rörelser, allsidig
Rumsliga rörelser – jag vet inte… Det får vi väl se på dansgolvet lite senare ikväll.
Men allsidig, det tycker jag vi kan skriva under på! Titta bara på aktiviteterna vi haft i föreningen detta jubileumsår: jag tror vi täcker in de allra flesta medlemmarnas önskemål i vår bredd: föreläsningar, ridlektioner, skojtävling och prova på tävling, officiella tävlingar, avelsgårsbesök. Riktigt allsidig skulle jag vilja påstå.
Bästa geadingen av alla hingstar
Ja, om hingsten Náttfari var bäst med de här beskrivningarna, då måste väl också föreningen Náttfari vara det?!
Jag tycker att vi höjer våra glas och utbringar en skål för både hingsten och föreningen Náttfari!


Denna sida är till för  att Náttfaris nyare medlemmar ska kunna få lite historia om den klubb man är med i. Vi som är i styrelsen idag är glada att de medlemmar som kan Nattfaris historia delar med sig till alla andra.
Har du något du vill berätta, skriv till

info@nattfari.com

Till  jubileet  2010 gjordes en tidning, du kan läsa den här:

Vid jubileet  2010 delades utmärkelser ut till de som betytt något extra  för klubben, du kan läsa dem här:

Även  2015 delades utmärkelser ut till de som betytt något extra för klubben, du kan läsa dem här:

Vill du se hingsten Nattfari som klubben är döpt efter så kika in på denna hemsida:
https://m.rimondo.com/horse-details/415024/Nattfari-fra-Ytra-Dalsger-i